İçeriğe geç
Anasayfa » En Uygun Karabina Seçimi Nasıl Yapılır?

En Uygun Karabina Seçimi Nasıl Yapılır?

En Uygun Karabina Secimi Nasil Yapilir

Karabina Nedir?

Karabina, geçmiş dönemlerde köstek olarak bilinirdi. Açıldığı zaman kanca görevi görür, kapandığı zaman ise halka görevi görürdü. Açılır kapanır bir sisteme sahip olduğundan bağlantı amacıyla günlük hayatımızda da farklı çeşitlerinin pek çok yerde kullanılabildiği bir ürün haline gelmiştir. Kullanıcılar çoğunlukla halka görevi gördüğü için yüksekte çalışma ekipmanı olarak tercih etmektedir.  Günlük hayatımızda köpek tasmasında ve anahtarlarda kullanıldığı gibi, belirli standartlara sahip çeşitleri dağcılık ve yüksekte çalışma gibi güvenliğin ön planda tutulduğu aktivitelerde de yoğun olarak kullanılmaktadır.

Bu yazımızda karabinaların standartlarından ve çeşitlerinden bahsedeceğiz. Ayrıca dayanımlarını, kullanım alanlarına göre tercih ederken dikkat edilecek hususları ve kullanırken dikkat edilmesi gereken konuları kısaca açıklayacağız.

Yüksekte Çalışma İçin Karabina Standardı

Yüksek yerlerde çalışan kişiler tarafından iş güvenliğini sağlamak amacıyla kullanıldığı için EN 362 standardına sahip olan ve bu standartlara göre testleri yapılan ürünlerdir. İş güvenliğinde genel olarak düşüş durdurma ve/veya konumlandırma kemerleri ve sistemleri ile takım halinde kullanılır. Genel olarak çelikten veya alüminyum malzemeden üretilir. Karabina standartlarının genel amacı kullanan kişinin rahat etmesi, uzun süreli kullanılması ve güvenliği maksimum düzeyde sağlanmasıdır.

 Karabinaların Yük Dayanımları Ne Kadardır?

Karabinaların kopma ve/veya kırılma dayanımları üreticisi tarafından imal edilen her bir karabinanın üzerine markalama ile kalıcı olarak belirtilir. CE markalamasının yanında ürünü test eden onaylı (akredite) kuruluşun rakamsal kodu bulunmaktadır.

Karabina Yük Dayanımı

Görüldüğü üzere dayanımı yüksek bir çekme ekseni her karabinada bulunmaktadır. Markalamada zayıf eksenin tespiti ile çalışmalarda bu eksen doğrultusunda çalışma yapılmamasına dikkat edilmelidir.

Aynı zamanda markalamada dikkat çeken bir konu da karabinanın kapısının açık olması durumunda kapasitesinin çok düşüş göstermesidir. Çalışmaya başlamadan önce bağlantı yapılan karabinaların kapılarının kilitli olması kontrol edilmelidir.

Markalaması silinmiş veya çeşitli sebeplerden dolayı okunamayan karabinalar kullanımdan kaldırılmalıdır.

İlginizi çekebilir : Yaşam Hatları

Karabina Çeşitleri

Karabinalar farklı alanlarda kullanıldığı için pek çok çeşidi vardır. Karabinaların şekillerine, yük dayanımına göre çeşitleri olduğu gibi ayrıca ağzının yapısına ve kapının kilitlenmesine göre de çeşitleri bulunmaktadır.

Şekillerine Göre genel olarak;

  • Oval Karabina
  • D Karabina
  • Kanca Karabina (İskele Tip)
  • HMS Tip Karabina
  • Armut Karabina
  • C Karabina

 

Karabinanın kapısının kilitlenme yapısına göre genel olarak;

  • Düz Kapı (Kilitsiz)
  • Vidalı Kilitlemeli
  • 2 Hareketli Kilitlemeli
  • 3 Hareketli Kilitlemeli

Karabinanın üretildiği malzemeye göre genel olarak;

  • Çelik
  • Alüminyum
  • Paslanmaz Çelik

 

Genel olarak kullanılan karabinalar bunlardır. Ancak bunların dışında karabinalar da mevcuttur.

Tercih edilirken; kullanım amacı, kullanılacak saha, maruz kalacağı veya belirlenen yük seviyeleri gibi kriterler büyük önem arz etmektedir. Bağlantı amacıyla kullanılacak karabinaların bağlantıları yaptığı parçaların da malzeme ve yük dayanımları kontrol edilmeli güvenlik açışından zayıf bir bölge bırakılmamalıdır. Üretici tarafından tanımlanmış yük değerleri kullanım öncesinde ve karabina kullanımında yükleme yönleri kontrol edilmelidir.

Karabina özellikle iş güvenliği kapsamında kullanılacaksa mutlaka kalite ve kontrol belgelerine sahip yetkin bir üreticinin ürünü tercih edilmelidir. Tercih edilen ürünün gerekli testlerden geçtiğine ve üretim standartları kapsamında üretildiğine dikkat edilmelidir.

Detaylı bilgi ve ücretsiz keşif için bize ulaşabilirsiniz.

ODİN SAFETY