İçeriğe geç
Anasayfa » İSG Yönetmeliği ve Yüksekte Çalışma Belgesi

İSG Yönetmeliği ve Yüksekte Çalışma Belgesi

yüksekte çalişma

Yüksekte çalışma belgesi, yüksekte çalışma eğitimi verilen çalışanlara verilen bir belgedir. Bu belgeyi alma amaçları, çalışanların güvenlik şartlarına uygun olarak ekipmanların doğru kullanımını ve güvenli çalışma kültürünü sağlamaktır. Başlıca inşaatta, telekomünikasyon ve enerji sektöründe, endüstriyel tesislerde çalışan personeller olmak üzere birçok sektörde yüksek çalışma işlerinde çalışanlara; Yüksekte çalışma tanımı, riskleri, çalışma metodolojisi, donanım bilgisi, ekipmanların kullanımı ve genel kullanım öncesi kontrolü & bakımı ile ilgili bilgiler verilir. Yüksekte çalışma yapacak kişilerin başta sağlık durumlarının yüksekte çalışmaya elverişli, risk analizi ve çözüm becerisinin gelişmiş olması gerekir. İSG yönetmeliği ve yüksekte çalışma belgesi ile ilgili hazırladığımız bu içeriğimizde detaylı bilgilere yer vereceğiz. Bu belgeyi almak istiyorsanız bu içeriğimiz sizlere faydalı olacaktır. 

Yüksekte Çalışma Belgesi Nasıl Alınır

Yüksekte çalışma gibi düşme sonucu ciddi yaralanma, hayat kaybı riskleri içeren işler başta olmak üzere İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’na uyulması gerekir. 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun 17. maddesine ve 15.05.2013 tarih ve 28648 sayılı Resmî Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmeliği’nin 5. maddesine göre; işverenler, çalışanların iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerini almasını ve belirli periyotlarla tekrarını sağlamakla yükümlüdür. 

Gerekli eğitimleri alarak nasıl belge alınır

Millî Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü’ne bağlı kurumlardan alınan belge geçerlidir. Eğitimlerini tamamlayan çalışan ve iş verenlere yüksekte çalışma belgesi verilmektedir. MEB’ e bağlı kurum ve kurslar, halk eğitim merkezleri ve izinli iş yerlerinden alınan belgeler ile yüksekte çalışma belgesi alınabilir.

İlginizi çekebilir : Yüksekte Çalışma Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Yüksekte Çalışma Eğitimini Kimler Verebilir

6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği kanunu, 25786 sayılı yapı işlerinde iş sağlığı ve güvenliği yönetmeliği, 28695 sayılı kişisel koruyucu donanımların (KKD) iş yerlerinde kullanılması hakkındaki yönetmelik kapsamında kurumlardan yüksekte çalışma belgesi alınabilir. Yüksekte çalışma eğitimini, çalışanların ve iş verenlerin iş ve can sağlığı için oldukça önemlidir. Belirttiğimiz yönetmelik kapsamına uygun olan kurumlar yüksekte çalışımı eğitimi verebilirler. MEB’e bağlı kurumlardan ve onaylı kursların geçerliliği vardır. 

Yüksekte Çalışma Eğitimi Geçerlilik Süresi

Yüksekte çalışma işlerinde çalışanların ve iş verenlerin alması gereken yüksekte çalışma eğitimi geçerlilik süresi nedir;

Yüksekte çalışma, temizlik, montaj, bakım onarım gibi tehlikesi ve düşme riski bulunan işlerde çalışanların eğitim alması gerekir. Bu eğitim sürecinde ekipman bilgisi, koşulları, düşme riskleri detaylı olarak anlatılır. Yasal olarak alınması zorunlu olan bu belgenin geçerlilik süresi 2 yıldır. Ekipmanların değişmesi, gelişmesi açısından zaman aşımı olarak kabul edilir. Yüksekte çalışma eğitimi alması gerekenlerin 2 yıl sonunda tekrar bu belgeyi alması gerekir.

Odin Safety olarak yüksekte veya tehlikeli işlerde çalışabilmek için alınması gereken İSG Yönetmeliği ve yüksekte çalışma belgesi hakkında genel bilgilere yer verdik. Yatay yaşam hattı, dikey yaşam hattı, yapı ankrajı sırasında kullanılan ekipmanlara, bilgilere sitemiz üzerinden ulaşabilir, daha detaylı bilgi ve hizmet almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.