İçeriğe geç
Anasayfa » Yüksekte Çalışma Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Yüksekte Çalışma Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Yuksekte Calisma Hakkinda Bilinmesi Gerekenler 1

Günümüzde meslekler farklı çalışma koşullarına sahiptir. Çalışma koşulları her ne olursa olsun, çalışan sağlığı gözetilmelidir. Bazı çalışma koşulları çalışanlar için oldukça risklidir. Riskli olan çalışma koşullarından biri ise yüksekte çalışmadır.

Yüksekte çalışma koşullarına sahip meslek dallarına baktığımızda kaza ve ölüm oranlarının fazla olduğunu görüyoruz. Bu yüzden yüksekte çalışma gerektiren işler için eğitimler ve yönetmelikler mevcuttur.

Bu yazımızda sizler için yüksekte çalışma eğitimi, yüksekte çalışma yönetmeliği ve yüksekte çalışmalarda iş sağlığı ve güvenliği konularına değineceğiz.

Yüksekte Çalışma Eğitimi

Yükseklik kavramı kişiden kişiye değişse dahi, genel olarak kişinin adım atarak çıkamayacağı noktalar yüksek kabul edilir. Özellikle inşaat sektöründe yüksekten düşme sonucu yaşanan ölüm ve yaralanma vakalarının sayısı oldukça fazladır. Ölüm ya da yaralanma gibi istenmeyen durumların önüne geçebilmek, en azından sayısını azaltmak ise yüksekte çalışma eğitimleri ile mümkündür.

Yüksekte çalışma eğitiminin faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Çalışanlar yüksekte çalışmasının risklerini öğrenirler.
  • Çalışanlar ekipmanları doğru kullanmayı, bakım ve onarım işlemlerinin nasıl yapılacağını öğrenirler.
  • Yüksekten düşmeye sebep olan durumları öğrenirler.
  • İşverenler, işçi güvenliğini sağlamış olur.
  • İşverenler, yasal yükümlülüklerini yerine getirmiş olur.

Yüksekte çalışma eğitimlerinin bunlar gibi pek çok faydası vardır.

Yüksekte Çalışma Yönetmeliği

6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun 17. maddesine ve 15.05.2013 tarih ve 28648 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmeliği’nin 5. maddesine göre; işverenler, çalışanların iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerini almasını sağlamakla yükümlüdür. Ayrıca 25786 sayılı yapı işlerinde iş sağlığı ve güvenliği yönetmeliği ve 28695 sayılı kişisel koruyucu donanımların (KKD) işyerlerinde kullanılması hakkında yönetmelik gereği de bu eğitimin alınması zorunludur.

Yüksekte Çalışmalarda İş Sağlığı ve Güvenliği

Yüksekte çalışmalarda iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanabilmesi için yönetmelikte bahsedilen adımlar uygulanmalıdır. Yani işverenler gerekli eğitimleri çalışanlarına sağlamalı ve kişisel koruyucu donanımları temin etmeli ya da ettirmelidir.

Yüksekte çalışma yönetmeliğini kapsamındaki kişisel koruyucu donanımları şu şekildedir;

  • Baş koruma ekipmanları
  • Vücut koruma ekipmanları
  • Göz koruma ekipmanları
  • Kulak koruma ekipmanları
  • El koruma ekipmanları
  • Ayak koruma ekipmanları
  • Düşmeden korunma ekipmanları

Yüksekte çalışmalarda iş sağlığı ve güvenliğini sağlamak adına yapılması gerekenler bunlarla sınırlı kalmaz. Yüksekte çalışmalarda dikey ve yatay yaşam hattı gibi sistemlerin kullanılması da oldukça önemlidir. Ancak yatay ve dikey yaşam hattı gibi sistemlerin kurulumu, gerekli belgelere ve alanında uzman çalışanlara sahip olan firmalar tarafından gerçekleştirilmelidir.

Odin Safety olarak iş sağlığı ve güvenliği sektöründe 15 yıllık deneyim ve uzmanlığımız ile sizlere hizmet veriyoruz. “Hatta Bağlan. Hayata Bağlan.” Mottomuz ile ürettiğimiz ürün ve çözümlerde iş güvenliğini, insan yaşamına verdiğimiz değeri yansıtıyoruz. Ürünlerimiz uluslararası bağımsız kurumlar tarafından test edilerek onaylanmıştır ve gerekli sertifikalara sahibiz. Daha fazla bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Bu yazımızda sizler için yüksekte çalışma eğitimi, yüksekte çalışma yönetmeliği ve yüksekte çalışmalarda iş sağlığı ve güvenliği konularına değindik.