İçeriğe geç
Anasayfa » Yaşam Hattı Kurulum ve Kullanımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yaşam Hattı Kurulum ve Kullanımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yaşam hattı, düşme tehlikesinin bulunduğu alanlarda yatay veya dikey düzlemde hareket imkânı yaratacak şekilde kullanılan mekanizmalar tarafından oluşturulan bir güvenlik sistemidir. Yaşam hattı sistemi, pek çok unsurdan oluşan güvenlik seviyesinin üst düzeyde olmasını sağlar. Yaşam hatlarının kurulumu, sertifikasında da tanımlanan çeşitli testler sonucunda sistem bileşenlerinin bir araya doğru bir şekilde getirilmesi ve bu yapıya entegre edilmesi ile gerçekleşir. Yaşam hatları daha çok çatı, korkuluk, vinç üzeri, vinç yürüme yolları, makina üstü, gibi alanlarda tercih edilmektedir.

Yaşam hattı kurulum ve kullanımında dikkat edilmesi gereken hayati önemde unsurlar vardır. Bu ürünlerin üretimi, iş sağlığı ve güvenliği açısından büyük öneme sahip, uluslararası standartlar altında yapılmalıdır. Bu ürünlerin testleri, Avrupa Birliği tarafından akredite edilmiş kuruluşlar tarafından ilgili standartlara uygun olarak yapılır. Yaşam hattının, Avrupa Birliği’ne (EN) göre tanımlanan standartları; EN 795:2012 Tip C ve CEN/TS 16415:2013 Tip C’dir. CEN TS 16415: 2013 gibi, birden çok kişinin bağlanması için gerekli kriterleri ve testleri içerir. 

 

 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliği’nce belirlenen unsurlara göre;

* Tüm iş güvenliği ve yüksekte çalışma sistemlerinin ilgili yönetmeliği gereği yaşam hattının yılda bir kez, periyodik bakım ve kontrollerinin yapılması gerekir.

* Yaşam hattında çalışan ve bu donanımları kullanan kişilerin, yüksekte çalışma eğitimi almaları zorunludur.  

* Ürün kullanım eğitimlerinde aktarılan her kullanımdan önce, kullanıcı tarafından ürün kullanılmadan önce temel kontrollerinin yapılması şarttır. 

* Bu ürünlerin bakım ve kontrolleri ise uzman ekipler tarafından yapılmalıdır.

* Yaşam hatlarının periyodik kontrolleri ise; yılda en az 1 defa yetkili kurum ve personel tarafından yapılarak, kullanıma uygunluğu onaylanmış olmalıdır.

* Bu kontrollerin tarihleri, uyarı levhası üzerine yazılarak veya kullanıcı tarafından dokümante edilerek takip edilmelidir.

* Yüksekte yapılan çalışmalarda, iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanabilmesi için yönetmelikte bahsedilen adımların uygulanması zorunludur. İşverenler, çalışanlarına gerekli eğitimleri sağlamalı ve kişisel koruyucu donanımları temin etmeli ya da ettirmelidir.

 

Yüksekte çalışma yönetmeliğine göre kişisel koruyucu donanımları şu şekildedir;

  • Vücut koruma ekipmanları  
  • Baş koruma ekipmanları
  • Göz koruma ekipmanları
  • El koruma ekipmanları
  • Göz koruma ekipmanları
  • Ayak koruma ekipmanları
  • Kulak koruma ekipmanları
  • Düşmeden korunma ekipmanları

Yüksek yerde yapılan çalışmalarda, iş sağlığı ve güvenliğini sağlamak için yapılması gerekenler bunlarla sınırlı değildir. Yüksekte çalışmalarda dikey ve yatay yaşam hattı gibi sistemlerin kullanılması da büyük önem taşır. Fakat yatay ve dikey yaşam hattı gibi sistemlerin kurulumu da alanında uzman ve gerekli belgelere sahip personeli olan kurumlar tarafından yapılmalıdır. 

 

Yaşam Hattı Kurulumu Kimler Tarafından Yapılır?

İş sağlığı ve güvenliğinde hayati bir öneme sahip olan yaşam hattı kurulumu, uzman personeller tarafından yapılmalıdır. İş sağlığı ve güvenliği sektöründe on beş yıllık deneyim ve uzmanlığı olan Odin Safety üretimi OD-MAXILINE yatay yaşam hatları, OD-VERTILINE dikey yaşam hatları ve diğer ankraj ürünlerinin kurulumu uzman ekipler tarafından yapılmaktadır. Yaşam hattı periyodik bakımı ve kontrollerinin, iş güvenliği ve yüksekte çalışma sistemlerinin ilgili yönetmelik gereği yılda bir kez, yetkili kurumlar tarafından, gerekli sertfikaları olan uzman kişiler tarafından yapılması zorunludur. Odin Safety üretimi olan OD-MAXILINE yatay yaşam hatları, OD-VERTILINE dikey yaşam hatları ve diğer ankraj ürünlerinin periyodik bakımları, Odin Safety’nin uzman ekipleri tarafından yapılmaktadır. 

 

Yaşam Hattı Kullanımından Önce Yapılması Gereken Kontroller Nelerdir?

Tüm iş güvenliği ve yüksekte çalışma sistemlerinin ilgili yönetmeliği gereği, yaşam hattının yılda bir kez, periyodik bakım ve kontrollerinin yapılması şarttır. Yaşam hattı,  yüksekte çalışma için verilen eğitimlerde ve ürün kullanım eğitimlerinde öğretilen her kullanımdan önce, kullanıcı tarafından yapılması gereken temel kontrolleri bulunmaktadır. Ancak bu kontrollerden sonra ürün kullanılmalı veya uygulamalı eğitime başlanmalıdır. 

 

Periyodik Bakım Süresi 

Odin Safety markalı yaşam hattı periyodik bakım süresi; yılda en az 1 kez yapılmalıdır. Bakımı, ilgili kurum veya kuruluşun yetkilendirdiği, gerekli belgeleri olan, uzman personel tarafından kontrol edilmeli, kullanıma uygunluğu onaylanmış olmalıdır. Bu kontrol tarihleri, uyarı levhası üzerine yazılmış olabileceği gibi kullanıcı tarafından belgelenerek de takip edilmelidir.